Осем институции ще гласуват дали да се приеме проекторешението за ОВОС

...
Осем институции ще гласуват дали да се приеме проекторешението за ОВОС
Коментари Харесай

Осем институции решават дали да има нова кариера в Момино село утре

Осем институции ще гласоподават дали да се приеме проекторешението за Оценка на въздействието върху околната среда (Оценка на влияние върху околната среда) за създаване на кариера за строителни материали в Момино село.              
Прочетете още
Заседанието ще се организира в петък, 28 април 2023 година, в Информационния център на  Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив). Екологичния експертен съвет (ЕЕС) ще прегледа поправения Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на капиталово предложение " Изграждане на кариера за рандеман на строителни материали - пясък и баластра на концесионна повърхност от 218 дка “ в землището на с. Момино село, общ. Раковски с възложител „ Адванс “ ООД.

Възложителят на обсъждания отчет е задължен да обезпечи наличието на специалистите, които са го изготвили. Те ще рапортуват разработките пред членовете на ЕЕС. Освен специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, с равно право на глас в съвета са включени и представители на: Областна дирекция „ Земеделие “, Регионална здравна ревизия – Пловдив, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, Община Раковски, Кметство Момино село, Областна администрация – Пловдив, РДНСК – Пловдив.

Решението за одобрение или неразрешаване на капиталовото желание се взима с нормално болшинство.

Окончателното решение ще бъде предоставено от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив в 7-дневен период от постановяването му.  

" Оценката на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение е част от съгласувателна процедура по смисъла Закона за подземните благосъстояния с способен орган – Министерството на енергетиката. Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив прави процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, следвайки прецизно екологичното законодателство, в частност Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредба за ОВОС). Досега са минали останалите стадии от нея. Иивестиционното желание е съветвано със профилираните ведомства, след възлагане от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е направен Доклад по Оценка на въздействието върху околната среда, а същият е показан пред заинтригуваните жители на публично разискване, извършено през м. март в с. Момино село ", обясниха от РИОСВ-Пловдив. 

Припомняме, че TrafficNews писа, че има проекторешение, което е с одобрително мнение. Утре ще бъде прегледано точно то. 

Припомняме, че преди към месец - на 23 март 2023 година, на общо заседание в Момино село (общ. Раковски), жителите показаха, че са срещу построяването на кариера за рандеман на инертни материали на повърхност от 218 декара. На събранието участваха кметовете на обитаемото място, община Раковски и ръководителя само че Общински съвет - Раковски. Те засвидетелстваха, че застават зад волята на популацията и ще създадат всичко допустимо концесията да не се случи. Стартирана е нова подписка, а за ръководител на инициативния комитет бе определен Илиян Пацев. 

От РИОСВ-Пловдив обаче разясняват, че няма никакви възражения по плана по време на публичното разискване. Няма и негативни мнения от други институции.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР